Hannu-Pekka Björkman

Hannu-Pekka Björkman on arvostettu kirjailija, kolumnisti ja näyttelijä, joka on tehnyt valtavan määrän teatteri-, elokuva-, televisiosarja- ja äänirooleja. Hän on näyttelijänä saanut myös useita koti- ja ulkomaisia palkintoja, joista mainittakoon esimerkiksi Bordeaux’n elokuvajuhlien palkinto, Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinto ja Suomen Teatterit ry:n Vuoden teatterinäyttelijä -palkinto. Tuorein Jussi-palkinto tuli parhaasta miessivuosasta vuoden 2017 parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi valitussa Ikitiessä. Elokuva perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin.

Ilmajoelta kotoisin oleva Björkman valmistui 1997 Teatterikorkeakoulusta, jossa hän on viime vuodet toiminut näyttelijäntaiteen professorina. Viisivuotisen professorikauden päätyttyä hän siirtyi alkuvuodesta Kansallisteatterin näyttelijäksi.

Kesällä 2015 Björkman vieraili Iitin musiikkijuhlilla Heiner Goebbelsin Surrogate-teoksessa, jonka trioversio esitettiin avajaiskonsertissa. Goebbels oli tuolloinkin läsnä teoksensa kantaesityksessä. Trion Hannu-Pekka Björkman (ihmisääni), Laura Mikkola (piano) ja Kazutaka Morita (lyömäsoittimet) vaikuttava esitys poiki konsertoimiskutsuja useille muillekin festivaaleille. Tänä kesänä Björkman esiintyy Iitin musiikkijuhlien vierailukonsertissa Nastolassa, jossa kuullaan hänen esittämänään elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin tekstejä. Kuluva vuosi on Bergmanin 100-vuotisjuhlavuosi.

Kuva: Esko JämsäTakaisin edelliselle sivulle

Kauden juliste

Ajankohtaista

Ohjelma 2019 julkaistu

Palveluja juhlien ohessa

Lehdistölle

Arkisto

Taloudelliset tukijamme:

Muut yhteistyökumppanit: