Heiner Goebbels

Saksalaissyntyinen Heiner Goebbels on merkittävä nykymusiikin ja teatteritaiteen hahmo. Hän tekee musiikkiteatteria, näyttämöllisiä konsertteja, elokuva- ja balettimusiikkia, oopperoita ja ääniteoksia radioon. Sävellyksiä hän on tehnyt sekä pienemmille kokoonpanoille että suurille orkestereille. Hänen tunnetuimpia töitään ovat mm. Black on White, Max Black, Eraritjaritjaka, Stifters Dinge ja Songs of Wars I Have Seen. Kaikkia on esitetty maailmanlaajuisesti niin teattereissa kuin musiikkifestivaaleillakin yli 50 maassa.

Avatgardistisen rock-musiikin parissa aloittanut Goebbels vaikuttui 1970-luvulla Hanns Eislerin (1898–1962), Bertolt Brechtin laulujen säveltäjän, tuotannosta ja se sai hänet opiskelemaan musiikkia sosiologian opintojen lisäksi. Noista ajoista lähtien hänessä alkoi kasvaa näkemys, että kiinnostavinta musiikkia on se, joka viittaa tai reagoi muihin taidelajeihin ja ylipäätään musiikin ulkopuoliseen maailmaan. Goebbelsin ensimmäinen albumi sisälsikin improvisaatioita Eislerin musiikista.

Goebbels ehti tehdä paljon yhteistyötä merkittävän saksalaisen kirjailijan ja teatteriohjaajan Heiner Müllerin (1929–1995) kanssa. Hän on säveltänyt myös mm. Gertrude Steinin ja Samuel Beckettin teksteihin. Vaikka Goebbelsin teoksia on vaikea luokitella, yleensä ne ovat kriittistä musiikkiteatteria: sekoitus visualisointia, edistyksellistä sanomaa ja eri musiikkityylejä. Sellainen on mm. Goebbelsin suosituimpiin teoksiin kuuluva Surrogate Cities (1994, ”Sijaiskaupunkeja”).
Irlantilaisen runoilijan Hugo Hamiltonin tekstiin pohjautuva, alun perin valtavalle orkesterille sävelletty teos kantaesitettiin Iitin musiikkijuhlilla 2015 kamariversiona. Kaupunkirakenteeseen sijoittuvan kuvan henkensä kaupalla juoksevasta nuoresta naisesta esitti trio Laura Mikkola, piano, Kazutaka Morita, lyömäsoittimet ja Hannu-Pekka Björkman, ääni. Vaikuttava esitys sai kantaesityksensä jälkeen kutsuja myös muille festivaaleille.

Goebbels toimii professorina Giessenin Justus Liebig -yliopiston teatteriosastolla. Hän on toiminut myös Hessenin teatteriakatemian johtajana ja Ruhrtriennale-taidefestivaalin taiteellisena johtajana.
Goebbelsin ansiolistalla on paljon levytyksiä, Grammy-ehdokkuuksia sekä luentoja ja julkaisuja, joissa hän valottaa näkemyksiään nykyajan esittävistä taiteista. Hän on saanut useita kansainvälisiä levy-, radio-, teatteri- ja musiikkipalkintoja kuten Prix Italian ja Euroopan teatteripalkinnon. Vuonna 2012 Norjan valtio palkitsi hänet kansainvälisellä Ibsen-teatteripalkinnolla ja Birmighamin yliopisto kunniatohtorin tittelillä.

Kuva: Takuya MatsumiTakaisin edelliselle sivulle

Kauden juliste

Ajankohtaista

Ohjelma 2019 julkaistu

Palveluja juhlien ohessa

Lehdistölle

Arkisto

Taloudelliset tukijamme:

Muut yhteistyökumppanit: