Einojuhani Rautavaara in memoriam

Viime kesänä edesmennyt Einojuhani Rautavaara (1928–2016) lukeutuu eittämättä kansainvälisesti tunnettujen suurten suomalaissäveltäjien joukkoon. Itsellään Jean Sibeliuksella oli aikanaan suuri vaikutus Rautavaaran urakehitykseen: Sibelius suositti vuonna 1955, että hänelle myönnettäisiin apuraha Yhdysvalloissa opiskelua varten. Pontimena lienee ollut Rautavaaran äitinsä muistolle omistama sävellys A Requiem in Our Time (1953), joka voitti Yhdysvalloissa pidetyn sävellyskilpailun.

Vuosia Sibelius-Akatemian sävellyksen professorinakin toimineen Rautavaaran laajaan tuotantoon kuuluu niin oopperoita, sinfonioita, orkesteri- ja kuoroteoksia kuin konserttojakin. Laura Mikkola tunnetaan hänen pianoteostensa tulkkina, joka on myös levyttänyt kaikki Rautavaaran pianokonsertot ja soolopianoteokset. Mikkolan ja Rautavaaran ystävyys, ”sielunkumppanuus”, alkoi jo viime vuosituhannen puolella. Heidän harvinaislaatuista yhteistyötään ja säveltäjä-muusikko-suhdettaan on tutkittu ainakin yhden väitöskirjan verran.

Oli itsestäänselvää, että ensimmäisille Iitin musiikkijuhlille 2003 tilattaisiin pianoteos juuri Rautavaaralta. Säveltäjä puolisoineen oli läsnä, kun Laura Mikkola kantaesitti Passionalen Iitin kirkossa.

Rautavaaran musiikkia on luonnollisesti kuultu Iitin musiikkijuhlilla myös ensimmäisten juhlien jälkeen. Kukapa läsnäollut voisi unohtaa esimerkiksi vuoden 2005 ainutlaatuisen Vanhan pappilan esityksen, jossa yhdistyivät Rautavaaran Ikonit (1955) Mikkolan tulkitsemana ja Liisa Kuningas-Mustosen ikonit hänen itsensä esitteleminä. Vuonna 2014 pianolle ja sellolle versioitua Cantus arcticusta (1972, konsertto linnuille ja orkesterille) tultiin kuuntelemaan kaukaakin, ja sitä vietiin myös muille musiikkijuhlille. Teoksen oli säveltäjän suostumuksella pianolle sovittanut Peter Lönnqvist ja sellolle Perttu Kivilaakso, joka myös esiintyi Iitin kantaesityksessä Laura Mikkolan kanssa.

Suomen juhlavuonna ja Iitin 15. musiikkijuhlilla 2017 Rautavaaran elämäntyötä kunnioitettiin ja hänen musiikkiinsa perehdyttiin professori Eero Tarastin johdattamana. Kirkkokonserteissa Rautavaaran teoksista kuultiin jousiorkesterille sävelletty Adagio celeste (2002) sekä sonaatti sellolle ja pianolle nro 2 (1991).Takaisin edelliselle sivulle

Kauden juliste

Ajankohtaista

Ohjelma 2019 julkaistu

Palveluja juhlien ohessa

Lehdistölle

Arkisto

Taloudelliset tukijamme:

Kymenlaakson maataloussäätiö


Muut yhteistyökumppanit: