Linda Lampenius

Linda Lampenius alkoi esiintyä taiteilijavanhempiensa kanssa laulajana kolmivuotiaana. Viisivuotiaana hän aloitti viulunsoiton kuuluisan Colourstrings-metodin kehittelijän, professori Géza Szilvayn johdolla. Ura alkoi Helsingin Juniorijousien solistina seitsemänvuotiaana. Juniorijouset kiersivät ympäri maailmaa ja esiintyivät Suomen televisiossa osana Yleisradion taidekasvatusohjelmaa ”Viuluviikarit musiikkimaassa” 1979. Lampeniuksesta tuli pian Juniorijousien konserttimestari, ja jo 11-vuotiaana hän esiintyi Radion sinfoniaorkesterin solistina. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa vuosina 1985–1997. Opiskelun ohella Lampenius työskenteli orkesterimuusikkona ja toimi mm. Jorma Panulan kapellimestariluokan sinfoniaorkesterin ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina. Vuosina 1994–1996 hän toimi Kansallisoopperan orkesterin 1. viulistina. Lampenius on opiskellut myös professoreiden Mauricio Fuks ja Eduard Schmieder yksityisoppilaana Yhdysvalloissa.

Lampeniuksesta tuli Suomen tunnetuimpia julkkiksia kun Pertti Spede Pasanen keksi hänet tuotantoihinsa 1990-luvulla ja hän alkoi soittaa klassisen musiikin lisäksi popmusiikkia sähköviululla. Ura jatkui monimuotoisena Yhdysvalloissa ja sitten Englannissa hänen saatuaan levytyssopimuksen EMI:n kanssa. Lampenius esiintyi viulistina Hollywood-sarjoissakin ja myös rock- ja hevimetallibändien kanssa. Lontoossa mm. Sir Andrew Lloyd Webber kutsui hänet Metal Philharmonic -teoksensa solistiksi, ja Violators-bändinsä kanssa hän keikkaili eri puolilla Eurooppaa.

Vuodesta 2002 lähtien Lampenius on asunut Tukholmassa, jossa hänellä on muun muassa ollut oma show. Ruotsin esiintymisten lisäksi hän on jatkanut konsertoimista myös kansainvälisesti kamarimuusikkona, orkestereiden solistina ja klassisen musiikin festivaaleilla. Vuonna 2007 hän oli kiertueella irlantilaisen Anúna-kuoron kanssa Pohjois-Amerikassa. Yhteinen Celtic Origins -albumi oli maailmanmusiikin kategoriassa Pohjois-Amerikan myydyin levy viisi viikkoa peräkkäin. Lampeniuksen viimeisin albumi Angels julkaistiin Suomessa ja Ruotsissa vuonna 2010 ja uudelleen 2011. Hänen soittimensa on Gagliano-viulu vuodelta 1781.Takaisin edelliselle sivulle

Kauden juliste

Ajankohtaista

Ohjelma 2019 julkaistu

Palveluja juhlien ohessa

Lehdistölle

Arkisto

Taloudelliset tukijamme:

Kymenlaakson maataloussäätiö


Muut yhteistyökumppanit: