24.6.2018 | Tiedote

Iitin musiikkifestivaali päättyi viime sunnuntaina Perheniemessä järjestettyyn lasten ja nuorten musiikkikurssin päätöskonserttiin. Loistavassa kesäsäässä pidetty yökonsertti lauantaina kokosi Hiidenvuorelle yli 700 kuulijaa, mikä on sen historian toiseksi suurin yleisömäärä. Samaan tulokseen päästiin myös vuonna 2015. Maksimimäärä lippuja, 800, Hiidenvuorelle myytiin musiikkijuhlien ensimmäisinä vuosina 2003 ja 2004.

Tämän kesän musiikkijuhlilla nähtiin peräti kaksi kansainvälistä säveltäjävierasta, Heiner Goebbels ja Gabriel Yared. Goebbelsin kaksi tilausteosta kuultiin kantaesityksinä avajaiskonsertissa, ja myös Yaredin konsertissa esitettiin ensimmäistä kertaa maailmassa hänen Adagionsa ohjaaja Xavier Dolanin tulevaan elokuvaan The Death and Life of John F. Donovan. Teoksen oli musiikkijuhlien kokoonpanolle sovittanut Teppo Ali-Mattila. Ali-Mattila on toiminut aiemminkin Iitin musiikkijuhlien elokuvamusiikkikonserttien sovittajana. Ja olihan Saukonkalliolla koettu Eero Lehtimäen Iitin Tiltu -laulun sovitus purettaville puupuhaltimille sekin ”maailman ensiesitys”.

Suosituin konsertti Hiidenvuoren jälkeen oli lauantai-illan kirkkokonsertti, jossa esiintyi mm. oopperalaulaja Jorma Hynninen. Kuulijoita oli 430. Yaredin elokuvamusiikkikonserttiin Kuusankoskitalossa tuli yleisöä noin 300 hengen verran. Järjestäjien odotukset ylittyivät Nastolan kirkossa ensimmäistä kertaa pidetyn vierailukonsertin osalta – kuulijoita saapui 240. Ilmaistapahtumiinkin osallistui noin 370 vierasta. Yhteistyössä Nastola-seuran kanssa järjestetty kuvanveistäjä Terhi Kaakisen näyttely kirkonkylässä oli myös hyvin suosittu ja kiitetty. Tarkkaa kävijämäärää ei kuitenkaan laskettu. Kaikkiaan yleisöä oli musiikkijuhlien eri tapahtumissa noin 3000.

Musiikkijuhlien avajaiskonsertti välitettiin Ylen suorana radiolähetyksenä Suomessa ja Romaniassa; Romaniassa kenties siksi, että yhtenä pääesiintyjänä oli romanialaislähtöinen Enesco-kvartetti. Nauhoitettuna Euroopan yleisradioliitto jakaa konserttitaltiointia useisiin Euroopan maihin kesän aikana, koska konsertti kuuluu Euroradion kesäkonserttisarjaan.

Elokuvasäveltäjä Yaredin ensivierailu Suomessa ja Pohjoismaissa sai laajaa ennakkohuomiota mediassa MTV:n pääuutisia myöten. Yleisön reaktioista päätellen Kuusankoskitalossa valkokankaalla esitetty elokuva Englantilainen potilas ja sen jälkeen pidetty konsertti, jossa säveltäjä itse paitsi soitti myös taustoitti teoksiaan, oli ainutlaatuinen yhdistelmä.

Avajaiskonsertti 14.6. väliaikahaastatteluineen on edelleen kuultavissa Yle Areenassa ja MTV:n uutisraportti 14.6. Katsomossa.

Ensi vuonna Iitin musiikkijuhlat järjestetään totuttuun ajankohtaan 12. – 15.6.

Lisätietoja:

Iitin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Marja Laiho p. 050 461 8236, email: marja.laiho@iittifestival.fi

Iitin musiikkijuhlayhdistyksen puheenjohtaja Olli Pasila p. 040 589 2341, email: olli.pasila@iittifestival.fi