3.11.2022 | Blogi

Kuulin kesätyömahdollisuudesta Iitin musiikkijuhlilla tuttavan kautta. Lähetin työhakemuksen ja onnekseni sain työpaikan festivaaliharjoittelijana. Työ kuulosti mielenkiintoiselta, sillä musiikin harrastajana ja klassisan musiikin fanina oli mahtavaa päästä isolle musiikkifestivaalille töihin. Odotin innolla konsertteja ja musiikin parissa työskentelyä.

Työt alkoivat musiikkijuhlia edeltävällä viikolla Kausalan vanhan kunnantalon varaston tutkimisella. Vastassa oli valtava kasa käsiohjelmia ja esitteitä festivaalin alkuajoilta asti. Seuraavien päivien työt olivat pääosin festivaaliin valmistautumista. Tästä esimerkkeinä mm. toritapahtuma Kausalan torilla, Iitin kylätalon infopisteen järjestelyä ja infokylttien kiinnitystä pihalle. Sunnuntaina päästiin jo nauttimaan festivaalimusiikista Hortus Musicuksen konsertissa Nastolan kirkossa. Siellä pääsin myös kukittamaan muusikot.

Seuraavalla viikolla festivaali kolkutti jo oven takana ja töitä riitti rutkasti enemmän. Keskiviikkona Verlan tehdasmuseossa pidettiin Chansons françaises -konsertti. Siellä pääsimme kuulemaan ranskalaisia lauluja Arja Saijonmaan ja Iitin festivaaliorkesterin esittämänä. Torstaina olikin jo festivaalin avajaiskonsertti Iitin kirkossa. Kumpanakin päivänä konsertteihin kerääntyi hyvä määrä yleisöä ja tunnelma oli iloinen.

Perjantai oli minulle spesiaalimpi päivä: pääsin kääntämään sivua Laura Mikkolalle Johannes Brahmsin muunnelmiin Haydnin teemasta. Pianistina olin tästä työtehtävästä hyvin iloinen. Perjantaikonserttia pääsin seuraamaan myös yleisön joukosta. Konsertin lopuksi esitetty Eläinten karnevaali ilahdutti yleisöä ja se oli mainio lopetus konsertille. Varmasti teoksen lopetus-can-can soi monen päässä kotimatkalla.

Festivaalin viimeisenä päivänä eli lauantaina oli hieman haikeat fiilikset. Festivaalityö oli ollut mukavaa, mielenkiintoista ja monipuolista, ja sitä olisi mielellään tehnyt pidempäänkin. Lauantaina olimme ensiksi Saukonkallion lavalla. Siellä pääsin jälleen sivunkääntöhommiin ja tunnelma konsertissa oli hilpeä sateisesta säästä huolimatta. Konsertin jälkeen siirryimme Iitin kirkolle soittoharjoituksiin iltaa varten.

Illan konsertissa olin kääntämässä sivua kahdessa teoksessa. Ensin Johannes Brahmsin Zwei Gesängessä ja lopuksi konsertin päättävässä Brahmsin pianokvintetossa. Lauantai oli myös minun viimeinen työpäiväni ja kvintetto oli upea lopetus kesätyölle.

Mielestäni parasta festivaalityössä olivat ihmiset. Töihin oli mukava tulla, koska kaikki olivat mahtavia tyyppejä ja työt sujuivat ongelmitta. Erityiskiitokset Juhanalle, jolla oli aina aikaa opastaa minua ja mahtaville talkoolaisille siitä, miten he kuskailivat minua autoillaan työpaikalle, konserttipaikkoihin ja niistä pois.

Klassisen musiikin harrastajana tämä kesätyöpaikka oli minulle täysosuma. Konserttien kuunteleminen ja niiden valmistelu oli mieluisaa puuhaa ja työpaikasta jää hyvä fiilis itselle. Oli myös todella mielenkiintoista päästä juttelemaan taiteilijoiden kanssa. Toivottavasti pääsen vielä tulevaisuudessakin osallistumaan samankaltaiseen tapahtumaan, ehkä joskus jopa esiintymään itse.

Kesätyöntekijä,
Silja Kääpä